Ακρωτήρι

Το Ακρωτήρι της Σαντορίνης - Η Προιστορική Θήρα

Το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, ο προιστορικός οικισμός και ο πολιτισμός τους είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου την προιστορική εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκατάσταθηκαν στη Σαντορίνη τη Νεολιθικής Εποχή. Στο ξεκίνημα της εποχής του χαλκού οι αρχαιολόγοι μιλούν ήδη για οικισμό στο Ακρωτήρι. Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός μεγάλωσε και χάρη στο λιμάνι του αναδείχθηκε σε ένα απο τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου. Ο πλούτος έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του Ακρωτηρίου να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πολιτισμό, με μια πορεία 4000 χρόνων, στο χώρο του Αιγαίου.

Το Ακρωτήρι της Σαντορίνης - Η Προιστορική Θήρα

Ο οικισμός στο Ακρωτήρι έχει έκταση περίπου 200 στρέμματα. Όλα τα στοιχεία των ανασκαφών μαρτυρούν το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τις ιδαιτερότητες του πολιστικού επιπέδου των κατοίκων του Ακτωτηρίου. Η πολεοδομία, τα πολυόροφα κτίρια το αποχετευτικό δίκτυο, οι υπέροχες τοιχογραφίες, δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη και πρόοδο.

Το Ακρωτήρι υπήρξε εμπορικό κέντρο της Ανατολικής μεσογείου σε πλήρη ακμή μέχρι τη στιγμή γύρω στο 1700 -1600 π.χ., που μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ανάγκασε τους κατοίκους του να μεταναστεύσουν. Υλικά από την ηφαιστειακή έκρηξη κάλυψαν τα πάντα και ήρθε η αρχαιολογική σκαπάνη να ρίξει κάποιο φως ήδη από τον 19ο αιώνα. Τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές στο Ακρωτήρι ξεκίνησε ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος Σπύρίδων Μαρινάτος το 1967 και τις συνέχισε μέχρι το θάνατο του το 1974. Ο προιστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον Ελλαδικό χώρο. Τη σκυτάλη της διεύθυνσης των ανασκαφών, πήρε ακόμη ένας σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος, ο Χρίστος Ντούμας, που συνεχίζει το έργο του Μαρινάτου.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στη photogallery: Σαντορίνη Αρχαιολογικός Χώρος στο Ακρωτήρι Φωτογραφίες

ΑΚΡΩΤΗΡΙ - ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ