Λόγοι για να δεις τη Σαντορίνη

Μια προσωπική ματιά στη Σαντορίνη

Να επισκεφθείς την υστερομινωική πολιτεία του Ακρωτηρίου με τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούσαν τις κατοικίες της.

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας με ευρύματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι το 17ο αιώ π.Χ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα γεωμετρικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Να κάνεις το γύρο της καλντέρας με καϊκι, επίσκεψη στα νησιά Νέα και Παλιά Καμένη και Θηρασιά. Αξίζει να περπατήσεις στον κρατήρα του ηφαιστείου (30΄από το λιμανάκι της Νέας Καμένης όπου σε αφήνει το σκάφος). Συνιστώνται ελαφρά ρούχα, αντηλιακό, πολύ νερό και ανθεκτικά μαλακά παπούτσια για τη συγκεκριμένη βόλτα!

Λόγοι για να δεις τη Σαντορίνη

Κολύμπι στα ιαματικά νερά των Θερμών Πηγών (αναβλύζει θειάφι και θερμός αέρας) στο πίσω μέρος της Παλαιάς Καμένης Να χαζέψεις (ή ακόμα καλύτερα να μείνεις) τα υπόσκαφα σπίτια, δηλ. τους χώρους που έχουν λαξευτεί στο κάθετο μέτωπο του ηφαιστειακού υλικού κατά μήκος της καλντέρας.

Να περπατήσεις ανάμεσα στους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς στο Ημεροβίγλι και την Οία.

Ανήμερα στις 15 Αυγούστου να φωτογραφήσεις το μοναδικό θέαμα αναπαράστασης της έκρηξης του ηφαιστείου, όπου για παραπάνω από 30΄πυροτεχνήματα και φωτιές που ανάβουν πάνω στο κρατήρα και φωτοβολίδες από τα γύρω αγκυροβολημένα καϊκια και σκάφη προκαλούν μια εικονική έκρηξη που φωτίζουν ολόκληρη τη καλντέρα!

Για τους τολμηρούς, βουτιά από το βράχο του Αη Νικόλα, στο Αμμούδι.

Επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία του νησιού, όπως η Παναγιά της Μέσα Γωνιάς, το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το ανδρικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με το εκκλησιαστικό λαογραφικό μουσείο.

Ανάβαση στον ιστορικό βράχο του Σκάρου, στο Ημεροβίγλι Ηλιοβασίλεμα από τον μικρό Προφήτη Ηλία (Έξω Γωνιά) Δοκιμές κρασιών στο οινοποιείο Ρούσου – Καμάρι.

Να περπατήσεις το μονοπάτι που συνδέει Φηρά - Οία (κατά μήκος της καλντέρας κάτω από τον κεντρικό πολύβουο δρόμο) κάνοντας ανεφοδιασμό στη καντίνα πάνω στο στένεμα του δρόμου ανάμεσα σε Ημεροβίγλι και Οία, κατεβαίνοντας για Κολούμπο.

Να κολυμπήσεις στο Πορί και στον Κάθαρο – το καλύτερο beach lounge bar για sunset cocktails με απίθανες μουσικές, το οποίο μεταμορφώνεται σε τρομερό μπαράκι το βράδυ.

Ηλιβασίλεμα από τον Φάρο (Ακρωτήρι) - πανοραμική θέα Πανηγύρι το 15αύγουστο στη Παναγία του Καλού – Κολούμπος Wine tasting στο οινοποιείο Santo Wines και στον Αντωνίου (Μεγαλοχώρι) για τη θέα και τους καταπληκτικούς σαντοριναίϊκους μεζέδες – από τα πιο παραδοσιακά οινοιποιεία της Σαντορίνης.

Επίσκεψη στο ιστορικό Καστέλι του Εμπορειού Μεγάλη Παρασκευή απόλαυσε κατανυκτικό Επιτάφιο στον Πύργο και Ανάσταση ψηλά, στο μοναστήρι του Προφ. Ηλία χωρίς ρεύμα!

Κατάβαση και μπάνιο στη καλντέρα κάτω από το Μεγαλοχώρι (μονοπάτι με πολλές εκπλήξεις, καθώς χαμηλά προς τη παραλία ανακαλύπτεις αρχαίους τάφους και ένα εκκλησάκι σφηνωμένα στους βράχους).

Μονοπάτι Αρχαία Θήρα προς Παναγιά Περίσσας (συναντάς πολλούς φιλέλληνες τουρίστες στο δρόμο και περνάνε ευχάριστα οι ώρες ανάβασης / κατάβασης με κουβέντα, μαθαίνοντας και λίγη ιστορία).

Μπακαλιάρος «ξυλουριστός» κομμένος σε λωρίδες μέσα σε σαντοριναίϊκη σαλάτα στον «Παράδεισο» στους Μπαξέδες Ψάρι ολόφρεσκο στη «Μαριώ» Μονόλιθος.

Παραδοσιακοί μεζέδες στον «Σκαραμαγκά» στο Μονόλιθο Να χαζέψεις τα παλιά «καλάθια» - τα πιο ψηλά δέντρα (!) του νησιού, μέσα στους πιο παλιούς αμπελώνες (βγαίνοντας από Ακρωτήρι, δεξιά προς τις ανασκαφές).

Μοναδική εμπειρία: κολύμπι στα Μέσα Πηγάδια / Σπηλιά Στο δρόμο για το Φάρο Ακρωτηρίου, στρίψε αριστερά και στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα και μοναδικό ταβερνάκι με μερικές ξαπλώστρες μπροστά στη γεμάτη μεγάλα βότσαλα παραλία. Κολυμπάς ανατολικά προς το βράχο, βρίσκεις τόξο (to cave) και συνεχίζεις το κολύμπι μέσα στη σπηλιά πλέον (πατάς σε μαλακιά άμμο μέσα από σμαραγδένια νερά) και στα 20μ. βγαίνεις από την άλλη πλευρά του βράχου κατευθείαν στην Άσπρη Παραλία!!!

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!!!